top of page
Ma language #9, 1989, acrylic on paper, 60 x 80 cm. Courtesy of the Mereuță family and Sec

BURSE DE CERCETARE

IULIAN MEREUȚĂ

Deadline: 15 august 2022

Asociația ARTEWISER are plăcerea să anunțe oferirea a două burse de cercetare adresate tinerilor cercetători și studenți ai programelor de master și doctorat din domeniile istoriei artei, studiilor vizuale și culturale, și studiilor curatoriale, interesați de cercetarea și aprofundarea practicii artistului Iulian Mereuță. Prin oferirea celor două burse, asociația ARTEWISER dorește să promoveze moștenirea artistului Iulian Mereuță și să încurajeze dezvoltarea unor noi direcții de cercetare a operei sale. Beneficiarii burselor vor avea acces la arhiva de lucrări a artistului pe o perioadă de 2 luni, urmând să prezinte la finalul perioadei rezultatele cercetării lor, sub forma unui eseu și a unei selecții de materiale din arhivă care abordează o temă specifică identificată pe parcursul cercetării, în cadrul unei conferințe publice.
 

Iulian Mereuță (1943–2015), artistul român care, sub presiunea regimului comunist, a părăsit țara și s-a stabilit în Franța în 1978, a realizat lucrări conceptuale, performance, instalații, picturi, desene, fotografii și filme experimentale. Artist cât și critic de artă, a publicat articole și recenzii în revistele de specialitate. Opera sa extrem de diversă, realizată de-a lungul a patru decade, rămâne, încă, prea puțin explorată. Practica sa experimentală a trecut prin diverse etape, având influențe abstracte, expresioniste și suprarealiste. Printre lucrările sale se numără acțiuni precum Vacuum, Multimammia, Magdeburg Experimentum Revisited; un eveniment artistic simultan Londra - București, împreună cu Paul Neagu, Skandinavia Voodoo și Holly Aethi-Opia, propuneri de desene, picturi și instalații; seria , picturi bazate pe un ritual Dogon și Umatul, un sistem de pictură; Prison for One, un ansamblu de 13 sculpturi, văzute ca machete de arhitectură pentru o închisoare individuală și proiectul multimedia frequentlynowhere.com, alături de Decebal Scriba. Biografia integrală a artistului și alte informații pot fi trimise la cerere către cei interesați prin contactarea artewiser

 

Cercetarea se va desfășura în București, în perioada 15 august – 15 octombrie 2022, sub îndrumarea Alinei Șerban, curator și istoric de artă și Decebal Scriba, artist, expert al arhivei Iulian Mereuță. Valoarea individuală a unei burse este de 5000 lei.

Așteptăm aplicațiile voastre printr-o scurtă scrisoare de intenție (max 1 A4) și un CV pe mail, până pe 15 august 2022.

Parteneri: Familia artistului Iulian Mereuță, Galeria Sector 1, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, ARCUB
 

Parteneri media: The Institute, Propagarta, Revista Arta

Proiectul este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

DESCARCĂ DOCUMENTUL

bottom of page