top of page
cercetare_Camera-suspinelor.png

Proiectul „IN TRUTINA – Despre experiment și echilibru” documentează relația proceselor de manifestare artistică din arta contemporană din România, având în prim plan două figuri artistice din generații diferite – Alexandru Antik și Lucian Popăilă. Cei doi artiști pornesc de la un repertoriu imagistic și conceptual diferit, însă consistent în dualitatea și contrastul mediilor vizuale din arta contemporană. Structurarea stadiilor și elementelor specifice operei lor, rezultând în cele două expoziții din cadrul ansamblului Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, deschide noi direcții de cercetare transformate în instrumente educaționale și de cercetare extra și intra universitară.
 

Documentarea celor două expoziții servește atât ca material didactic pentru studenții masteranzi ai programelor de studii culturale și artistice din cadrul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii, pentru profesioniștii din domeniul cultural, precum artiști, galeristi, critici și istorici de artă, curatori și jurnaliști din zona culturală, dar și pentru a fructifica consumul de conținut cultural al publicului larg. Printre temele abordate se regăsesc experimentul în artă și noile tehnologii, relevanța practicilor tradiționale cu valoare istorică (fresca), activitatea istorică a faimosului grup de artă experimentală Atelier 35.

 

Materialele de documentare generate de cele două evenimente privesc atât articole integrate în publicațiile de cultură locale cât și artist talk-uri difuzate în cadrul emisiunilor radiofonice. Platforma Asociației ARTEWISER dispune cele două practici diverse pentru a încuraja accesabilitatea modelelor de cercetare artistică precum și înțelegerea și inventarierea transformărilor din arta românească.

Cronică - Expoziție Alexandru Antik. Beyond Experimental

Arte frumoase la Radio România Cultural, octombrie 23, 2021

CHASM. Expoziție Lucian Popăilă

 

Observator Cultural, octombrie 6, 2021

Expoziție Alexandru Antik. Beyond Experimental

 

Observator Cultural, septembrie 24, 2021

bottom of page