top of page

IN TRUTINA – Despre experiment și echilibru

Proiectul IN TRUTINA – Despre experiment și echilibru aduce laolaltă practicile artiștilor Alexandru Antik și Lucian Popăilă, prin realizarea a două expoziții de artă contemporană ale celor doi artiști, ce ghidează  cercetarea artistică și o serie de evenimente conexe (conferințe, ateliere, artist talk). Acest demers vrea să încurajeze producția de artă contemporană cu ajutorul cercetării artistice, să o promoveze în spațiile istorice ale ansamblului brâncovenesc de la Mogoșoaia și să susțină dialogul și mobilitatea culturală contribuind la inovația dialogului artistic în cadrul industriilor culturale și creative.

0_control in training_platforma+costumul pilot.jpg

Într-o altă măsură se distinge opera artistului Lucian Popăilă, având o abordare diferită în ceea ce privește maniera de lucru și anume prelucrarea frescelor și a picturilor în ulei. Artistul se întoarce într-o manieră personală, inovatoare asupra unei tehnici tradiționale – fresca.  Cercetarea sa se bazează pe adoptarea și reinterpretarea unor practici adesea uitate sau tributare artei canonice.

photo-descriere-generala.png

Proiectul are în prim plan chestionările conceptuale ale artistului Alexandru Antik, unul dintre cele mai importante nume ale artei contemporane est-europene, cunoscut pentru activitatea sa experimentală din zona acționismului și a video instalației. Lucrările lui Antik traversează medii de exprimare variate (obiect, instalație, acțiune, video, fotografie), fiind recunoscut internațional drept una dintre cele mai inovatoare, critice și puternice voci ale artei contemporane. Expoziția sa gândită în cadrul proiectului pornește de la perspectiva unui plan curatorial inovator care să prezinte publicului avizat și nu numai, o experiență vizuală a artei contemporane românești cu caracter multimedial reprezentând o sursă de cercetare importantă din repertoriul artiștilor români lucrând cu practici experimentale.

photo-popaila-general.png

Alexandru Antik și Lucian Popăilă sunt doi artiști din generații diferite, pornind de la un repertoriu imagistic și artistic diferit, însă consistent în dualitatea și contrastul mediilor vizuale din arta contemporană. Cu toată această discrepanță, proiectul invită la o discuție necesară și anume la ideea de echilibru, atât în ceea ce privește viziunile dintre generații, cât și modalitățile prin care se experimentează noi forme artistice. Obiectivul proiectului se regăsește în producerea unor noi serii de lucrări și evenimente care să surprindă diversitatea stilistică și să disemineze procesele de lucru și provocările artistice; cele două direcții artistice sunt transformate în instrumente educaționale și de cercetare extra și intra universitară care vor oferi noi perspective de studiu având ca teme principale activitatea artiștilor experimentali din faimosul grup de artă experimentală Atelier 35, precum și raportarea la tradiție și tehnicile tradiționale, pornind de la opera artistului Lucian Popăilă și modul său de lucru.

Despre
antik-posterpng.png
popaila-poster.png

În cadrul proiectului, studenții masteranzi de la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii vor interacționa direct cu una dintre cele mai reprezentative figuri ale artei experimentale românești, artistul Alexandru Antik, demers care va continua prin programe punctuale de studiu și cercetare.

IN TRUTINA – Despre experiment și echilibru este un proiect al Asociației ARTEWISER, în parteneriat cu Galeria Sector 1 și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia, având drept parteneri Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Universitatea București și Institutul Cultural Maghiar – Institutul Balassi București.

 

Proiectul este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.

All Videos

All Videos
Search video...
CHASM - Lucian Popăilă

CHASM - Lucian Popăilă

03:14
Play Video
Alexandru ANTIK: Beyond Experimental

Alexandru ANTIK: Beyond Experimental

03:06
Play Video
Alexandru Antik - Beyond Experimental

Alexandru Antik - Beyond Experimental

00:00
Play Video
Video
bottom of page